Magazijn Hollandia

Magazijn Hollandia

Frommermann breekt met Magazijn Hollandia lans voor cultureel erfgoed

Nieuwe voorstelling eerbetoon aan Nederlandse muziekgeschiedenis

Frommermann vraagt met de nieuwe voorstelling Magazijn Hollandia aandacht voor de Nederlandse muziek- en theaterarchieven die door bezuinigingen in hun voortbestaan worden bedreigd. De groep neemt het publiek mee naar een mythisch rijksarchief, Magazijn Hollandia, waar alle Nederlandse muziek ligt opgeslagen. Bezuinigingen eisen hun tol: de geldkraan is dicht, de deur is op slot, de bladmuziek kwijnt weg. Zeven vergeten medewerkers zijn achtergebleven in het kolossale, verlaten gebouw, omringd door alles wat ons land op muzikaal gebied heeft voortgebracht. Van Sweelinck tot Shaffy, van Bannink tot Borsato, van Valerius tot vandaag.

 Nog één keer willen de archiefmedewerkers hun landgenoten laten horen welke onnoemelijk grote schatten er liggen opgeslagen. Maat voor maat wroeten ze onvermoeibaar door de rijke vaderlandse muziekgeschiedenis. Het resultaat is verbluffend. De Gouden Eeuw wordt vertegenwoordigd door onder meer Sweelinck. Bob Zimmerman arrangeerde werk van Ramses Shaffy en Rutger de Bekker schreef een Hollandia Medley met zowel hoogte- als dieptepunten uit de Nederlandse popmuziek. Jan Rot hertaalde Irgendwo auf der Welt van de Comedian Harmonists en David Dramm schreef voor Magazijn Hollandia een nieuw meesterwerk op een tekst van Judith Herzberg.

Kaalslag

Instituten als de Muziekbibliotheek van de Omroep, Het Nederlands Muziek Instituut en het Nederlands Jazz Archief hebben ons en vele anderen in de loop der jaren voorzien van zeldzaam notenmateriaal en achtergrondinformatie. Zij vormen een onmisbare bron van informatie voor wetenschappers, historici, muzikanten, programmamakers, studenten en muziekliefhebbers.

De ongenadig harde bezuinigingen van de laatste jaren lijken de instituten fataal te worden. In een enkel geval wordt het muzikale erfgoed bij een gemeente ondergebracht, maar de meeste zijn geheel op zichzelf aangewezen en aan de goden overgeleverd. De mannen van Frommermann zijn er van overtuigd dat het tij gekeerd moet worden en willen daar met Magazijn Hollandia een bijdrage aan leveren.

Frommermann bestaat uit de zangers Jan-Willem Schaafsma, Erik Slik, Willem de Vries, Jan Willem Baljet en Martijn de Graaf Bierbrauwer, gitarist Paul van Utrecht en pianist David Bollen.

Regisseur van de voorstelling is David Prins.

Speellijst

di 10 april Sint Aegtenkapel AMERSFOORT
wo 11 april Singer LAREN
za 14 april De Lawei DRACHTEN
zo 15 april Theater De Willem PAPENDRECHT
do 19 april De Doelen ROTTERDAM
vr 20 april Philharmonie HAARLEM
za 21 april Cultuurcentrum Griffioen AMSTELVEEN
zo 22 april Stadsschouwburg Velsen IJMUIDEN
di 24 april Kulturhus Epe EPE
wo 25 april Theater De Speeldoos BAARN
wo 2 mei Stadsgehoorzaal LEIDEN
zo 6 mei De Kleine Komedie AMSTERDAM

photo credit: @Mark Kohn/Keke Keukelaar